Loading...

Hoe om te gaan met droge tuinen?

droog grasGele gazons, verdorde planten en afstervende bomen. Door het extreme zomerweer hebben natuur, tuinen en openbaar groen veel te lijden gehad. Wat kun je doen in tijden van droogte in je tuin of op het balkon? Vier tips voor nu en op langere termijn:

Niet sproeien in de zon en op de plant
Zodra de zon de aarde raakt heeft sproeien niet zo’n zin. Er verdampt namelijk meer water dan dat echt de grond in gaat. Een kwartiertje sproeien per keer is meer dan genoeg en dat drie keer per week. Daarbij is het belangrijk dat het water in de grond komt. Komt het water erop dan zal de plant zijn huidmondjes openen. Maar om het water vast te houden moeten de huidmondjes juist gesloten zijn. Het effect is dus averechts. Kortom aan het begin of eind van de dag is de beste sproeitijd.

Gras sproeien is niet zinvol
Als je een groen gazon wilt, moet je iedere dag sproeien maar dat is niet perse het beste. Gras herstelt zich namelijk vaak vrij snel nadat er weer regen is gevallen. Bovendien verbruik je veel water.

Verplaats je terrasplanten in de schaduw
Planten die in potten of bakken op het terras staan, hebben wel dagelijks wat water nodig. Nog beter is om deze in de schaduw te zetten of binnen.