Loading...

Tuin op het westen

 

In een tuin op het westen zijn de ochtenden vaak schaduwrijk. De zon moet dan nog achter de woning vandaan rijzen. De avonden daarentegen zijn over het algemeen juist vrij zonnig. Dit zijn karakteristieken gebaseerd op tuinen die los van de eigen woning en eventueel het bouwblok verder weinig obstakels in de buurt hebben staan. Bijvoorbeeld als de achtertuin grenst aan een open veld zoals een weiland.

 

tuin op het westen

Eigenschappen

Grofweg in het zomerhalfjaar ontvangt een tuin of gevel op het westen vanaf ergens in de middag tot laat in de avond een ruime hoeveelheid zonlicht. De zon zal aan de voorzijde van de woning opkomen en vervolgens verder draaien richting de achterzijde. Er is dus voor een aanzienlijk deel sprake van linker zijdelingse bezonning van de tuin en gevel. Bij bijvoorbeeld een tuin op het zuiden is er een groot deel van de dag sprake van frontale bezonning op de achtergevel en tuin. Het westen is een tussen oriëntatie waarbij er gedurende de dag zowel aan de voor als achterzijde zonlicht aanwezig is. Dit geldt ook voor een tuin op het oosten waarbij er juist weer veel bezonning in de ochtend is. Er is dus minder contrast tussen de voor en achter gebied in en rondom de woning.

 

Aandachtspunten tuin op het westen

Op basis van de omgeving zijn er verschillen tussen tuinen als het gaat om toetreding van zonlicht. Vooral directe bebouwing of bomen die ten zuiden of westen van de tuin staan kunnen van invloed zijn op de dagelijkse hoeveelheid zonuren in een tuin op het westen. Dus als je in de loop van de dag en avond graag geniet van de zon is het belangrijk daar op te letten.

De uitdaging is vaak om een idee te krijgen hoeveel en wanneer er zonlicht de tuin inkomt. Daarna zou je jezelf de vraag kunnen stellen of deze overeenkomt met hoe en wanneer jij de tuin wil gebruiken. Zoals bij iedere tuin ben je afhankelijk van de zonnebaan door het jaar heen. Deze verschilt per dag doordat de zonnebaan tussen 21 december tot 21 juni steeds hoger en langer wordt en daarna navenant weer lager en korter tot de kortste daglengte op 21 december weer is bereikt.

Het is dus ook een  misvatting dat de zon precies in het oosten opkomt en in het westen ondergaat. We hebben te maken met een cyclus waarbij het met name in het (vroege) voor en najaar interessant is om te zien hoeveel zon er is in de tuin in vergelijking tot de zomer of winter. In die periodes vindt namelijk precies de overgang plaats van veel bewolking naar relatief meer zonuren en begint ook de zonnebaan langer en hoger te worden.

Het heeft natuurlijk vaak de voorkeur om een terras aan te leggen precies daar waar de zon langdurig schijnt. Bij een tuin op het westen, zal het meestal geen probleem zijn om je terras tegen het huis aan te leggen. Vanaf de middag kan het een goede plek zijn om te vertoeven. Het kan er op een zomerse dag zelfs erg warm kan worden. Je huis staat dan een lange tijd in de brandende zon en geeft de nodige warmte af. Het is daarom ook zeker aan te raden om rekening te houden dat je ook schaduwplekken hebt die voor verkoeling zorgen.

Plaats je achterin de tuin aan de zuidwestzijde hogere beplanting, een pergola of een hogere schutting of erfafscheiding dan zal hier later op de dag meer schaduwplekken ontstaan. Uiteraard wil je dat deze niet te hoog wordt zodat er te veel schaduw ontstaat. Het is daarom aan te raden om voor het planten van bomen of struiken goed voor ogen te hebben hoe hoog deze worden en of deze dan in de toekomst voor schaduwoverlast gaan zorgen.

Kortom, voor het inrichten van een tuin op het westen is het handig je wensen op een rijtje te zetten. Heb je bijvoorbeeld liever de ochtendzon of de avondzon of beide?  Is dat mogelijk in de tuin die ik op het oog heb? Hoe zit dat in het voor- en najaar? Hoe groot maak je het terras en welke beplanting zou geschikt zijn?

 

Visueel en/of cijfermatig inzicht inzicht?

Als je een meer gedetailleerd overzicht van bezonning op het westen wilt krijgen in plaats van een globale inschatting kan je een bezonningsstudie overwegen of de zon in je tuin laten berekenen. Krijg visueel inzicht in de bezonning van de tuin op verschillende data en door de dag heen. Of verschaf jezelf cijfermatig inzicht over het zonlicht in een tuin op het westen op belangrijke data of periodes in het jaar. De exacte hoeveelheid zonuren overal in je tuin.