Loading...

Tuin op het zuiden

Niet verrassend heeft een tuin op het zuiden vaak een licht en helder karakter. De zon schijnt hier langdurig en het kan er behoorlijk heet worden.

zonnebaan tuin op het zuiden

 

Eigenschappen van een zuidgerichte tuin

Grofweg in het zomerhalfjaar ontvangt een tuin op het zuiden of gevel vanaf vrij vroeg in de ochtend tot vrij laat in de avond veel zonlicht. Ook in het vroege voor- en najaar als de dagen nog kort zijn is er over het algemeen nog ruimschoots bezonning in de tuin aanwezig als er tenminste geen bewolking is.

Er is door het hele jaar genomen duidelijk meer zonlicht ter plaatse van de achtergevel dan bijvoorbeeld een noordgevel. Dat betekent ook dat er via de ramen in de achtergevel veel zonlicht het huis invalt. Met ramen van enig formaat zorgt dat tegelijkertijd ook voor een snelle opwarming van het huis.

In het voor- en najaar zal dit schelen in de stookkosten en hoogzomer zal dit eerder nadelig voor het binnenklimaat zijn vanwege de warmte. Voor een tuin betekent het ook dat een deze snel verdroogt. Veel sproeien op het zuiden is dus een voorwaarde.

Zon in huis op het zuiden

 

Het zuiden en aandachtspunten voor een tuin

Op basis van de omgeving zijn er verschillen tussen tuinen als het gaat om toetreding van zonlicht. Directe bebouwing of bomen die ten zuidoosten, zuiden of het zuidwesten van de tuin staan kunnen van invloed zijn op de dagelijkse hoeveelheid bezonning. Omdat er normaal gesproken veel zon komt kan een groot dichtbij staand object dus ook zon wegnemen. Let wel dat kleinere objecten juist de nodige schaduwwerking kunnen geven in een tuin op het zuiden. Daarbij kan een erfafscheiding of schutting ook vrij veel invloed op de zonuren in de tuin hebben. Dan gaat het om het gebied laag bij de grond waar de wat lagere begroeiing zich bevindt.

tuin op het zuiden

Zon op het zuiden weren of in je tuin aanbidden?

Het mag duidelijk zijn dat enige vorm van zonwering op het zuiden over het algemeen wel op zijn plaats is. Zowel om het huis enigszins koel te houden als ook een gedeelte van de tuin en het terras.

Dat kan heel simpel van een parasol tot vaste zonneschermen. Maar denk ook bijvoorbeeld aan een overkapping of hoge begroeiing. Plant een fruitboom in de tuin precies zodat deze op het gewenste moment schaduw geeft. Of om er planten die wat minder licht vragen mee te beschermen zodat je diverser begroeiing kan toepassen. Het is wel aan te raden om eventueel met de tuin van de buren rekening te houden. Bij het ontwerpen van een tuin is het van belang te kijken naar de lichtbehoefte van planten soorten en in te schatten of deze geschikt zijn voor een tuin op het zuiden. Tuincentra of hoveniersbedrijven weten daar uiteraard meer van.

En ondanks het toepassen van zonwering is het toch vrijwel altijd de wens om een terras aan te leggen precies daar waar de zon langdurig schijnt. Voor het inrichten van een tuin op het zuiden is het handig je wensen op een rijtje te zetten. Heb je bijvoorbeeld liever de ochtendzon of de avondzon? Hoe zit dat in het voor- en najaar? Hoe groot  is je tuin en hoe groot maak je het terras?

Het is vaak de kunst om een idee te krijgen vanaf en tot wanneer er op een bepaalde plek zonlicht de tuin inkomt op dagelijkse basis en over een periode gezien. En ondanks dat er sprake is van een zonnige tuin op het zuiden kan de (zon)licht ervaring van meerdere zaken af dan alleen die oriëntatie.

 

Ruimtelijk inzicht in schaduwval of zonuren?

Als je een meer gedetailleerd overzicht wilt krijgen van een tuin op het zuiden kan je een bezonningsstudie overwegen of de zon in je tuin laten berekenen. Krijg visueel inzicht in de bezonning van de tuin op verschillende data en door de dag heen. Of verschaf jezelf cijfermatig inzicht over het zonlicht in de tuin op belangrijke data of periodes in het jaar. De exacte hoeveelheid zonuren overal in je tuin .