Loading...

Tuin op het oosten?

Een huis met een tuin is voor velen een genot. Voordat je een tuin gaat aanleggen of huis gaat kopen is het prettig te weten waar en hoeveel zon er mogelijk is. Zon en schaduw wisselen af en geven een tuin een bepaalde spanning en sfeer. Op ieder moment van de dag en in ieder seizoen voelt het weer anders aan.

tuin op het oosten

Tuin op het oosten

Tuinen op het oosten zijn in de ochtenden doorgaans licht en zonnig. In het weekeinde kan het dynamische ochtendlicht tijdens je ontbijt erg prettig zijn. Werk je voornamelijk ’s avonds dan is een tuin op het oosten misschien de beste oplossing.

 

Tuin op het zuiden

Niet verrassend hebben tuinen op het zuiden vaak een licht en helder karakter. De zon schijnt hier langdurig en het kan er behoorlijk heet worden. Creëer schaduwrijke plekjes op een heel eenvoudige manier door het planten van wat hogere bomen en struiken. Plant hoge begroeiing of een boom precies zodat deze op het gewenste moment schaduw geeft.

 

Tuin op het westen

In tuinen op het westen zijn de ochtenden vaak schaduwrijk maar de avonden zijn weer vrij zonnig. Vind je het heerlijk om na een dag werken in de avond nog lekker te genieten van de laatste warme zonnestralen dan is een tuin met deze oriëntatie de juiste keuze. De uitdaging is dan vaak het bepalen van de juiste plek voor het terras.

 

Tuin op het noorden

Het zal je niet verbazen dat een tuin op het noorden het meest  schaduwrijk is. Maar dat betekent niet dat er nooit zon komt. Dit hangt af van de diepte van jouw tuin en in hoeverre de zon over het dak van je huis heen kan komen.

 

Welke belemmeringen zorgen bij jou voor schaduw?

De oriëntatie van je tuin heeft dus een behoorlijke invloed op de hoeveelheid zonlicht. Als je je daar bewust van bent kan je al een globale inschatting maken en deze vergelijken met wanneer je graag zonlicht wilt hebben.

Je hebt daarbij te maken met de hoogte van je woning ten opzichte van de tuinmaat en meestal ook met omliggende bebouwing, bomen of hoogteverschillen. Een tuin kan dus relatief donkerder of lichter aanvoelen dan je op de eerste plaats zou verwachten. Verder is het handig je te realiseren dat de zonnebaan en zonshoogte door het jaar heen behoorlijk uiteenlopen. Kortom allemaal zaken die invloed hebben op de zon in je tuin. die je moet zien te verenigen met je wensen.

In voorbereiding op het aanleggen van een tuin zal je vast nadenken over het ontwerp en de stijl. De keuzes voor de plek, grootte en vorm van het terras maar ook natuurlijk de soorten beplanting en hun lichtbehoefte komen allemaal voorbij. De uitdaging ligt hem vaak in het ordenen van al deze zaken voor optimale afstemming op de zonlichttoetreding in de tuin. Een beetje inzicht kan dan nooit kwaad.

bezonningsstudie

zon in tuin berekenen