Loading...

Zon in tuin berekenen

Laat jou in kleur en getal zien hoeveel uur zonlicht er op iedere plek van je balkon, terras of tuin valt.

Zon in tuin berekenen

Je vraagt je af hoeveel zon en schaduw er op een bepaalde plek is. Misschien je omdat je een tuin wil veranderen of aanleggen, of omdat je twijfelt over de bezonning door de aanwezigheid van een gebouw of bomen. Als je op zoek bent naar een exacte berekening van de zonneduur in een door jou gekozen tuin dan is dit product bij uitstek geschikt. Lees meer over wat de berekening precies inhoudt en over de verschillen met een bezonningsstudie.

Als je in het kader van bouwplannen of hinder een bezonningsonderzoek nodig hebt dan kan je het beste contact opnemen met ons ingenieursbureau de bezonningsingenieur. Het gaat dan vaak om het 3D inzichtelijk maken van meerdere situaties zoals de bestaande en geplande.

Lees verder onder de afbeelding of bestel direct.

 

Voorbeeldfragment

 

Bestel hier

Vanaf 295 Euro incl. 21% Btw!

 

Berekening

Om de zon in de tuin te berekenen maken wij een digitaal 3D omgevingsmodel van jouw woning en tuin inclusief de omliggende bebouwing. Het model koppelen we aan de juiste lengte en breedtegeraad en gebruiken we als basis. Vervolgens wordt de zonneduur berekend op meetpunten die samen een raster vormen. Het raster is in de vorm van jouw buitenruimte (tuin , terras e.d.) gemaakt. Denk daarbij aan een berekening op diversen data of gedurende een periode.

Van iedere peildatum of periode maken wij een 2D afbeelding. Door het vierkanten raster van 0,5 x 0,5 meter en de urenaanduiding met bijbehorende kleuren is de zonduur  in je tuin gemakkelijk af te lezen. Bovendien kan je afstanden en gedeeltes met meer of minder zonuren uitmeten en zo je droomtuin ontwerpen! In het bovenstaande voorbeeld krijg je een goede indruk. Let op dat dit product dus geen 3D visualisatie van de tuin is waarvan er van ieder uur van de dag een 3D afbeelding is gemaakt. Daarvoor bieden wij de bezonningsstudie aan of als je echt volledig inzicht wilt kan je ook beide producten bestellen met een flinke korting.

De berekening wordt uitgevoerd met behulp van ons script wat draait op het gevalideerde softwarepakket Radiance. Hiermee is het mogelijk diversen soorten simulaties van zonlicht te maken. Radiance is ontwikkeld aan het Amerikaanse Berkeley Lab en binnen de bouwfysische wereld al jarenlang een begrip.

 

Online  bestellen

Bestellen kan direct online via het formulier. Deze is overzichtelijk opgezet en leidt je langs diversen keuzemogelijkheden voor een bestelling op maat. Kies je voorkeursdata of periode, op welke hoogte je de zonneduur wilt laten doorrekenen wel of geen bomen en meer. De kosten voor een standaard berekening bezonningsduur (op basis van één situatie) bedragen 295 euro inclusief Btw. Mocht je er niet uitkomen dan kan je dit aanvinken zodat we je terug kunnen bellen om te helpen. Zodoende lopen we samen je bestelling door en zorgen ervoor dat deze in orde wordt gemaakt. Zijn je meegestuurde gegevens bruikbaar dan ontvangt een factuur en zodra de betaling is voldaan, plannen wij de opdracht in en ontvang je de bestelling per e-mail volgens de afgesproken levertermijn.

 

Bestel hier

 

Tuinontwerp en de zon in je tuin berekenen

Dit product is erg geschikt om een tuin te ontwerpen, aan te leggen of te veranderen. Zonlicht heeft veel invloed op verschillende elementen in je tuin en is belangrijk om mee te nemen in je keuzes. Daarom kan het erg handig zijn daar meer over te weten.

Het is natuurlijk mogelijk om op basis van de oriëntatie van je tuin de zonnestanden profesorisch te bepalen. Bebouwing of bomen in de directe omgeving kunnen die inschatting lastiger maken. Daarbij zijn er nog andere ruimtelijke factoren zoals bijvoorbeeld de verhouding tussen de hoogte van je woning en afmetingen van de tuin. En wat dacht je van het verschil in zonshoogte en zonnebaan door het jaar heen waardoor de hoeveelheid zonlicht door het jaar steeds verandert.

Door exact de zon in je tuin te berekenen krijg je meer inzicht in de hoeveelheid die er op een dag in een willekeurige plek in de tuin valt. Met die kennis wordt het heel interessant om na te denken over een compleet tuinontwerp. Is dat wat te groot gedacht dan zaken als jouw ideale plek en grootte van een terras of de beste plek voor een een boom. Ook krijg je meer inzicht in de beste plek voor diversen soorten planten met een bepaalde lichtbehoefte. Gebruik de berekening als onderlegger en schets erop los!

 

Gegevens 3D model

Het 3D model van je woning, tuin en omliggende bebouwing wordt op basis van het Actueel hoogtebestand Nederland opgezet. Dit is een samenwerking tussen de Waterschappen, Provincies en Rijkswaterstaat met als doel het opzetten van een digitaal hoogtebestand (over het AHN) . Verder gebruiken we waar mogelijk google maps om je situatie te bekijken.

Wat we van jou kunnen vragen zijn wat foto`s van bijvoorbeeld bomen als dat op basis van je keuzes nodig is. Dat wordt vanzelf duidelijk in het bestelformulier. Uiteraard is het ook handig als je kloppende tekeningen van je woning kan toevoegen. Dit is niet verplicht maar mocht je ze hebben dan bieden we een korting aan op je bestelling. Je gegevens zullen uitsluitend gebruikt worden om je bestelling te maken.

Onder veel gestelde vragen kan je meer informatie terugvinden.